Eigenschappen

Badkamers en toiletten worden door ons afgewerkt met glasvezelmatten in polyester. Nadien worden deze met topcoat in kleur afgewerkt. Topcoat is een 2-componenten thermoharder. Deze is hard, slijtvast en heeft een gladde paraffineachtige toplaag. Topcoat wordt onder andere gebruikt voor het afwerken van scheepsrompen, omdat vuil moeilijk hecht als er topcoat op zit. Dit is een eigenschap die bij badkamers en wc’s goed van pas komt.

Glasvezel-polyester scheurt niet en is naadloos.

In traditionele badkamers en wc’s met tegels scheuren de naden gemakkelijk open. Daarom wordt er vaak siliconenkit gebruikt in de hoeken. Dit materiaal vervuilt echter snel en scheurt op den duur alsnog.

In nieuwbouwwoningen en bestaande woningen, zeker met houten vloeren, is dit een probleem. Het vervelende met oudere woningen, met een houten balkenlaag en vloerdelen, is dat dit ook nog eens rot veroorzaakt.

Polyester badkamers en toiletten die op de juiste manier zijn afgewerkt, zullen nooit meescheuren. Daarvoor is deze afwerking gewoon te sterk. Naden blijven dus dicht.

Afvoer geïntegreerd in de vloer

 

Zijn er gezondheidsrisico’s?

Bij uitharding van polyester komt het oplosmiddel styreen vrij. Deze damp is (zeer) scherp van geur. Zo zeer zelfs dat een mens deze geur ruim duizend keer eerder kan ruiken voordat het gezondheid belastend is. Onder belastend verstaan wij de overschrijding van de MAC waarde waarin men beroepsmatig 8 uur per dag er mee werkt. Het lichaam van de mens breekt het opgenomen styreen echter weer af. Alleen bij zeer hoge en langdurige blootstelling aan styreen dampen kan er OPS ontstaan. (schildersziekte, afbraak / aantasting van het zenuwstelsel) Maar praktisch gezegd is dit risico verwaarloosbaar voor mensen die niet jaar in jaar uit hiermee werken en zich enigszins houden aan de normale maatregelen.

De veronderstelling dat wat veel harder stinkt veel gevaarlijker is, is logisch maar niet op feiten berust! Polyester bijvoorbeeld ruikt zeer scherp en epoxy niet.  Maar als iets een gezondheidsrisico oplevert dan is het wel epoxy. Van epoxy is bekend dat één op de vijf mensen hiervoor een progressief opbouwende allergie ontwikkelt. Als je googelt op epoxy-allergie en waarschuwingen vind je veel informatie. Als je googelt op polyester-allergie zal je geen info vinden.

Godfried de Graaff